Radiologia in timpul sarcinii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 22, 2015 Under: articole din sanatate

Imagini pentru Radiologia in timpul sarcinii

Bolile din timpul unei sarcini se pot ivi oricand, iar uneori se cer radiografii pentru a preciza diagnosticul si pentru a oferi un tratament corespunzator. Pacienta si medicul sau ar trebui sa se ingrijoreze in legatura cu posibilele afectari ale fatului din cauza expunerii la radiatie.

In timp ce multe diagnostice datorate razelor X sunt anticipate in timpul sarcinii, radiologia care nu se asociaza cu radiatii ionizante, cum ar fi razele cu ultrasunete si radiografiile prin rezonanta magnetica, ar trebui luata in considerare. Folosirea izotopilor radioactivi ai iodinei este contraindicata pentru uz terapeutic pe timpul unei sarcini.

Alti agenti de acest fel nu au fost studiati indeajuns pe oameni, insa studiile pe animale au demonstrat ca ei ar afecta dezvoltarea fatului. Chiar daca tehnicile bazate pe imagistica pot fi benefice pentru un diagnostic corect, acestea ar trebui sa fie folosite in sarcina doar daca potentialele beneficii intrec potentialele riscuri pentru fat.

Unele femei sunt expuse razelor X fara a sti ca sunt insarcinate. Uneori, aceste tehnici sunt indicate a fi facute in timpul sarcinii pentru a depista probleme medicale semnificative sau traume. In primele 10-14 zile de sarcina, cand ovulul fertilizat traverseaza spre uter si se ataseaza peretelui uterului, afectarea uneia dintre cele cateva celule poate fi fatala si femeia nu ar putea sa stie ca este insarcinata. Iar fatul care este expus la radiatii in aceasta perioada si supravietuieste, nu este neaparat sa aiba probleme majore la nastere.

De retinut este faptul ca cea mai sensibila perioada pentru sistemul nervos central este intre 10 si 17 saptamani de sarcina. Dupa 26 de saptamani de sarcina, fatul nu este mai sensibil la efectele radiatiei decat nou-nascutii. Insa nivelul inalt de radiatii ar avea aceleasi efecte ca la bebelusi.

Consecintele rare prenatale la expunerea la radiatii includ cresterea incidentei de leucemie in timpul copilariei si, posibil, o mica schimbare in frecventa mutatiilor genetice. O asemenea expunere nu este indicata pentru sarcina.

Totodata, conteaza si nivelul radiatiei: cu cat acesta este mai mare, cu atat riscul este mai mare pentru fat. Un fat este mai expus la aceste riscuri decat un adult, deoarece celulele sale se divid si cresc rapid. Daca razele X cauzeaza schimbari ale acestor celule, exista posibilitatea unor malformatii sau a unor boli.

sursa: sfatulmedicului.ro

In : articole din sanatate 


Tags: radiologia  in  timpul  sarcinii  stiri din sanatate  life care 

 

 

 
eXTReMe Tracker