Probleme digestive dupa o interventie chirurgicala asupra vezicii biliare

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 22, 2015 Under: articole din sanatate

Imagini pentru vezica biliara

Desi nu este normal sa aveti diverse probleme digestive dupa o interventie chirurgicala a vezicii biliare, ele pot include:

a. Dificultate in digestia alimentelor grase - o dieta saraca in grasimi poate ajuta.

b. Diaree temporara - deoarece vezica biliara nu mai este la locul ei pentru a reglementa fluxul bilei, acest lucru poate duce la diaree in primele zile dupa operatie. Acest efect secundar este cel mai adesea temporar si nu este nevoie de un tratament. Daca aveti diaree mai mult de trei zile, sunati medicul.

c. Diaree cronica - o dieta saraca in grasimi poate ajuta la reducerea simptomelor.

d. Constipatie temporara - unii oameni devin constipati de la medicamentele ce si le administreaza impotriva durerilor dupa o interventie chirurgicala. O dieta ce este bogata in fibre (fasole, tarate, cereale integrale, fructe si legume) poate ajuta la prevenirea si, mai mult decat atat, la ameliorarea constipatiei.

e. Piatra pastrata in ductul biliar - in unele cazuri, o piatra ramane in conducta biliara comuna dupa operatie. Acest lucru poate bloca fluxul bilei in intestinul subtire cauzand dureri, febra, greata, varsaturi, balonare si icter, dupa operatie. Este posibil sa aveti nevoie de o procedura suplimentara pentru a elimina calculii biliari, ce sunt pastrati in conducta biliara comuna.

f. Leziunile intestinale - desi acestea sunt mai rare, instrumentele folosite in timpul interventiei chirurgicale ar putea deteriora intestinele. Medicul dumneavoastra va lua masuri pentru a reduce la minimum riscul de aparitie a complicatiilor in timpul operatiei. Mai exista si cazuri in care se produc complicatii, apar durerile abdominale, greata, varsaturi si febra. Orice simptom post-chirurgical necesita ingrijire medicala imediata.

Faptul ca eliminarea calculilor biliari presupune eliminarea unui intreg organ a condus la un interes tot mai mare in cautarea unor tratamente non-chirurgicale pentru calculii biliari. Unii oameni cu calculi biliari nu prezinta niciun simptom, in timp ce altii au dureri severe.

In afara de atenuarea simptomelor, tratamentul impotriva calculilor este necesar pentru a evita o progresie ce poate duce la conditii mai severe, cum ar fi colecistita acuta. Pacientii cu colecistita acuta sunt de obicei spitalizati si primesc antibiotice, medicamente pentru durere si de multe ori, au parte de interventii chirurgicale.

In unele cazuri, calculii biliari pot fi tratati cu medicamente. Anumite substante chimice (chenodiol) s-au dovedit ca ar dizolva calculii, sunt disponibile in pastile de acid biliar. Aceste medicamente functioneaza prin subtierea bilei, ce permite calculilor biliari sa se dizolve. In timp ce aceste pastile pot fi eficiente si sunt in general bine tolerate de catre pacienti, tratamentul medical este limitat la persoanele ale caror pietre sunt mici si cei care au colesterol.

Cu toate acestea, daca nu au simptome, tratamentul cel mai frecvent intalnit este ”sa asteptam sa vedem”, deoarece riscurile depasesc beneficiile pentru ambele tratamente medicale si chirurgicale. Daca aveti simptome ale unor boli ale vezicii biliare, tratamentele chirurgicale sunt de preferat, iar apoi se pot utiliza tratamente medicamentoase.

Un alt tratament non-chirurgical pentru calculii biliari este litotritie extracorporeala cu unde de soc . Acesta este cel mai eficient tratament. Scopul acestui tratament este de a rupe un fragment din calculii biliari prin trimiterea undelor de soc prin tesutul moale al corpului.

Urmatoarea optiune de tratament non-chirurgical presupune injectarea unui solvent cunoscut sub numele de metil tert-butil eter (MTBE) in vezica biliara pentru a dizolva calculii biliari. Studiile initiale au aratat ca MTBE se dizolva rapid, dar nu are efecte secundare grave, cum ar fi arsurile severe, astfel incat pacientii ar trebui sa se intereseze la medic despre efectuarea acestei proceduri.

Colecistectomia percutanta este de obicei o optiune salvatoare pentru a trata pacientii grav bolnavi care nu pot tolera o interventie chirurgicala. Procedura presupune utilizarea unui ac pentru a retrage lichidul din vezica biliara si apoi inserarea unui cateter prin piele pentru ca lichidul sa se scurga. Cateterul este lasat timp de cateva saptamani, dupa o interventie chirurgicala care indeparteaza vezica biliara.

sursa: sfatulmedicului.ro

In : articole din sanatate 


Tags: probleme  digestive  dupa  o interventie  chirurgicala  asupra  vezicii  biliare  life care  stiri din sanatate 

 

 

 
eXTReMe Tracker