Expunerea la raze X in timpul sarcinii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 22, 2015 Under: articole din sanatate

Imagini pentru Radiologia in timpul sarcinii

Radiatia ionizanta poate produce urmatoarele 3 efecte:

-moartea celulelor si efecte teratogene;
-carcinogeneza;
-efecte genetice sau mutatii in celulele germinale.

Moartea celulelor si efecte teratogene

Datele extrase dintr-un studiu facut pe animale sugereaza ca expunerea la radiatii ionizante la un nivel ridicat inainte de concepere va fi letala embrionului. De aceea, cele mai frecvente efecte adverse in cazul unei doze mari de radiatie la oameni sunt stoparea cresterii, microcefalie si deficienta mintala. Se pare ca efectele asupra sistemului nervos central sunt mai mari in saptamanile 8-15 de sarcina, cu niciun risc demonstrat inainte de 8 saptamani si dupa 25 de saptamani de sarcina.

Carcinogeneza

Riscul de carcinogeneza ca rezultat al expunerii uterului la radiatiile ionizante este neclar, dar probabil destul de mic. Este estimat ca o doza mare de astfel de radiatii va cauza leucemie in copilarie. Riscul carcinogenezei indusa de radiatii poate fi intr-adevar mai mare la copii comparativ cu adultii.

Mutatii genetice

Radiatiile pot cauza mutatii genetice, afectand posibilii urmasi. Desi s-a crezut despre radiatii ca formeaza mutatii noi, datele arata ca, de obicei, radiatiile cresc frecventa mutatiilor si nu formele lor.

Ultrasunetele

Ultrasunetele presupun folosirea undelor sonore si nu reprezinta o forma a radiatiilor ionizante. Nu exista dovezi conform carora sa existe efecte secundare asupra fatului pentru procedurile de diagnosticare prin ultrasunete, incluzand aici si radiografiile duplex Doppler. Nu exista contraindicatii pentru acest tip de radiografii in timpul sarcinii, iar aceasta modalitate a inlocuit rapid razele X, fiind principala metoda de imagistica medicala permisa in timpul sarcinii.

Agentii de contrast

O varietate de agenti de contrast orali si intravenosi sunt folositi cu procedura razelor X si de imagistica magnetica. Majoritatea acestor agenti utilizati impreuna cu radiografia conventionala contin derivati din iodina si care nu au fost studiati pe oameni. Totusi, iohexolum, iopamidol, iotalamat, ioversol, ioxaglat si metrizamida au fost studiate pe animale si nu au fost descoperite ca fiind teratogene.
Hipotiroidismul neonatal a fost asociat cu unii agenti ionizanti pe timpul sarcinii. De aceea, acesti compusi sunt in general evitati tocmai pentru a furniza pacientului un diagnostic corect. Studiile care au verificat starea inainte si dupa administrarea agentilor de contrast au demonstrat ca ei necesita o expunere la radiatie mai mare.
Agentii de contrast paramagnetici nu au fost studiati pe oameni, insa studiile efectuate pe animele au demonstrat o rata crescuta de absorbtie spontana, malformatii osoase si viscerale atunci cand acesti agenti de contrast paramagnetici actioneaza de la 2 pana la 7 ori mai mult decat doza recomandata. Nu se stie daca acesti compusi se transfera si in laptele matern. Totusi, ei ar trebui folositi in timpul sarcinii doar daca potentialele beneficii sunt mai mari decat riscul potential asupra fatului.

sursa: sfatulmedicului.ro

In : articole din sanatate 


Tags: expunerea  la  raze x  in  timpul  sarcinii  stiri din sanatate  life care 

 

 

 




eXTReMe Tracker