Diabetul si cancerul la san

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 22, 2015 Under: articole din sanatate

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Diabetul provoaca leziuni ale vaselor de sange din sistemul circulator. Ca urmare, diabetul este principala cauza de insuficienta renala, de amputari ale membrelor inferioare (altele decat cele cauzate de leziuni) sau pierderea vederii datorita deteriorarii retinei. Deci, toate acestea au de a face cu cancerul de san? Studiile au aratat ca diabetul este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cum ar fi cancerul la san. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa mentineti nivelul de glucoza din corp la parametri normali.

Exista trei tipuri de diabet si o conditie ”pre” diabet. Pentru fiecare tip de diabet, exista un nivel diferit de risc pentru cancerul la san, astfel:

a. Diabetul de tip 2 – in cazul acestui tip de diabet, organismul femeilor nu produce suficienta insulina sau celulele organismului nu reactioneaza normal la insulina. Aproximativ 90-95% dintre toate cazurile de diabet la nivel mondial sunt de acest tip. Femeile aflate la menopauza sau au o varsta mai mare de 50 de ani care au diabet de tipul 2 au un risc cu pana 30% mai mare de a dezvolta cancer la san. Nu este foarte clar de ce femeile cu diabet de tip 2 au un risc crescut in a dezvolta acest tip de cancer. Diabetul de tip 2 determina o serie de modificari ce ar putea creste riscul de cancer mamar, cum ar fi nivelurile ridicate de glucoza, nivelul mare de insulina si inflamatiile. Studiile au aratat o legatura intre toate aceste schimbari si dezvoltarea cancerului de san.

b. Diabetul de tip 1 – in diabetul de tip 1, de asemenea, mentionat fiind ca un diabet insulino-dependent, diabetul juvenil sau diabetul cu debut precoce, organismul nu produce insulina. Oamenii, de obicei, dezvolta diabet zaharat de tip 1 inainte de patruzeci de ani sau de cele mai multe ori la o varsta adulta sau adolescentina. Diabeticii de tip 1 traiesc cu aceasta boala intreaga viata si isi controleaza nivelul lor de zahar din sange cu o combinatie de medicamente si o dieta adecvata. Spre deosebire de diabetul de tip 2, femeile cu diabet zaharat de tip 1 nu par sa aiba un risc crescut de cancer la san.

c. Diabetul gestational – acest tip de diabet afecteaza femeile in timpul sarcinii, care nu au avut diabet, dar au un nivel ridicat de glucoza in sange. Unele femei gravide sunt in imposibilitatea de a produce suficienta insulina pentru a transfera toata glucoza in celulele lor. Majoritatea pacientelor cu diabet gestational pot controla diabetul zaharat cu exercitii si o dieta sanatoasa. De asemenea, este foarte important de stiut ca nivelul glucozei din sange, de obicei, revine la normal dupa sarcina. Femeile cu diabet gestational nu par sa aiba un risc crescut de cancer la san. Astfel ca femeile ce au avut diabet gestational au sanse intre 35-65% de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in urmatorii 10-20 de ani.

d. Pre-diabetul – pre-diabetul este o afectiune in care nivelurile de glucoza din sange sunt mai mari decat in mod normal, dar nu suficient de mari pentru a dezvolta diabet zaharat. Aceasta conditie este frecvent asociata cu obezitatea si poate duce adesea la aparitia diabetului zaharat de tip 2. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat ca pre-diabetul ar creste riscul de dezvoltare a cancerului mamar.

Medicamentele antidiabetice lucreaza prin reintroducerea productiei de insulina pentru a reduce nivelul de zaharuri din sange sau sensibilizarea pacientilor la insulina. Efectul medicamentelor antidiabetice asupra riscului de cancer de san si eventualul prognostic este un domeniu activ de cercetare.

Inlocuitori ai insulinei, cum ar fi insulina glargin, au mici diferente comparativ cu insulina produsa de pancreasul nostru. Inlocuitori ai insulinei si riscul de cancer mamar reprezinta un domeniu de investigatie. Studiile au gasit rezultate mixte, insa indica faptul ca exista putine efecte asupra incidentei cancerului de san cu utilizarea inlocuitorilor insulinei.

sursa: sfatulmedicului.ro

In : articole din sanatate 


Tags: diabetul  si cancerul la san  stiri din sanatate  life care 

 

 

 




eXTReMe Tracker