Ghimbirul este o planta cu flori native provenita din China. Ghmbirul face parte din familia Zingiberaceae. Are un continut foarte ridicat de substante nutritive si bio active, fiind foarte bun pentru folosirea in bucatarie pe post de condiment si in medicina naturista. Datorita faptului ca este foarte eficient in tratarea problemelor digestive, ghimbirul este cosiderat un “leac pentru orice”.
Chiar daca s-a dovedit ca un consum regulat de ghimbir este sanatos si ajuta in tratarea mai multor boli, NU este indicat consumul de ghimbir atunci cand va aflati in una din urmatoarele situatii:
Sarcina
Ghimbirul este de mare ajutor pentru sistemul digestiv si sistemul muscular. In situatia in care sunteti gravida trebuie sa evitati sa folositi ghimbir, deoarece acesta poate provoca contractii premature. Se interzice cu desavarsire consumul de ghimbir mai ales in ultimul trimestru de sarcina.
In afara de faptul ca poate provoca contractii premature, ghimbirul inhiba de asemenea absortia vitaminelor, fierului si a grasimilor. Cu toate acestea se poate consuma o cantitate mica de ghimbir in perioada in care persoana gravida are greturi matinale. Se recomanda insa mai intai consultarea medicului inainte de a se consuma ghimbir.
Boli de sange
Ghimbirul ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine, ceea ce inseamna ca este extreme de bun pentru persoanele obeze, diabetici, persoane care sufera de circulatie periferica, sau boala Raynaud. Insa ghimbirul nu este recomandat pentru persoanele care sufera de hemofilie.
In cazul persoanelor bolnave de hemofilie ghimbirul poate reduce nivelul de coagulare a sangelui ceea ce inseamna ca in cazul unei sangerari viata acestor persoane poate sa fie pusa in pericol.
Persoanele supuse unor tratamente medicamentoase
Persoanelor care sunt tratate pentru hipertensiune arteriala sau diabet zaharat nu le este recomandat sa consume ghimbir, deoarece acesta poate diminua afectul medicamentelor pe care aceste persoane le folosesc. Ghimbirul practic va suptia sangele si va reduce efectul medicamentelor.
Aceste persoane pot inlocui ghimbirul cu boia de ardei dulce sau iute. Boiaua de ardei are efecte similare pentru organism cu efectele ghimbirului.