Ceasca de sănătate. 'Doctorul' ciocolata ne prelungeste viata

Posted by Alin Marinescu on Saturday, November 21, 2015 Under: articole din sanatate

Imagini pentru cacao

Din vremuri îndepărtate, Theobrama cacao (arborele de cacao) botezat așa de savantul Carl von Lime, este cartea de vizită a miraculosului arbore care, în limba greacă, înseamnă ”hrana zeilor”.
Oricine știe că un tonus bun și o stare de spirit optimistă sunt garanțiile  unei sănătăți  ”de fier”. Dar, cum să procedăm pentru ca, totdeauna, să  fim propriul nostru stăpân, iar  starea noastră de spirit să nu fie alterată de  situații imprevizibile? Cercetătorii din lumea întreagă au constatat că, în orice împrejurare, rămânem optimiști dacă vom consuma băuturi preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase.Pudra de cacao, consumată mai ales ca aliment de sute de ani, este un tonic natural care face minuni menţinând în formă persoanele sănătoase. Totodată, băuturile preparate din cacao sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.

Pudra de cacao, un izvor de substanțe active
Cacao  conține cantități importante de minerale , precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Cacao, o băutură ideală în anotimpul rece
O ceaşcă de cacao neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală în anotimpul rece. În plus, cacao este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.

Consumatorii de cacao, un risc redus de probleme cardiovasculare
La un studiu elocvent, realizat în America au participat 142 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 70 de ani. Subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu. 

Concluzii încurajatoare
Efectul consumului de cacao s-a dovedit benefic pentru participanții la studiu, persoane care aveau  vârste de peste 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit. Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.
Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o  creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut de curând  în American Journal of Clinical Nutrition.
În același timp,  participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu  vitamine sau cu suplimente alimentare pe durata testelor, consumând doar ceașca de cacao oferită de cercetatorii din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

Bobul de cacao are proprietăți puternic antioxidante
Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor flavonoide din compoziţia bobului de cacao. Dintre aceste substanţelor active, cu proprietăţi puternic antioxidante, specialiştii le amintesc pe cele mai importante: catechinele, epicatechinele şi flavonolii. Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinind, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Cacao reglează nivelul tensiunii arteriale
Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

Cacao menține buna dispoziție
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul ”Sănătatea noastră” efectul benefic al pudrei de cacao asupra stării noastre de sănătate:” Pentru a ne păstra buna dispoziţie, cacao  vine în ajutorul nostru. Substanţele active din boabele aromate stimulează eliberarea endorfinei şi serotoninei- substanţe numite hormonii fericirii. De aceea, pentru a alunga tristeţea, vă recomand să beţi o ceaşcă de cacao şi starea voastră de spirit se va îmbunătăţi vizibil”. 

Cacao, un remediu pentru tegumentul deteriorat
Fiind foarte bogată în antioxidanţi, cacao este un leac renumit şi pentru împrospătarea pielii deteriorare, iar efectul consumului acestei băuturi se remarcă la scurt timp de la începerea curei. În paralel cu ceaşca de cacao băută dimineaţa, cine are un tegument deteriorat, poate să prepare un unguent dintr-o linguriţă de pudră de cacao şi una de miere. Crema aceasta se aplică pe faţă şi se menţine timp de 15 minute, apoi se spală cu lapte degresat. Terapia se poate repeta de trei ori pe săptămână. 

Spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență
Specialiștii au stabilit că ceașca de ciocolată sau de cacao, băută fierbinte, are un efect mult mai bun decât acceași cantitate de ciocolată consumată sub formă de bomboane sau de tabletă. Explicația ar fi următoarea: când avem în fața noastră ceașca  de ciocolată aburindă, simțim aroma extraordinară a băuturii care  ne influențează simțurile, contribuind la creșterea secreției de serotonină, ce ne transmite o stare de bine. Mai mult, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată, fierbinte băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență.

Ciocolata ne prelungește viața
Statisticile au constatat că  iubitorii acestei delicatese trăiesc mai mult în comparație cu persoanele care, din diverse motive, tratează ciocolata cu indiferență. Chiar dacă medicii  nu prea recomadă consumul de ciocolată datorită faptului că are multe calorii și că, uneori, provoacă alergii în cazul copiilor, consumată cu moderație, ceașca de ciocolată ne prelungește viața.  

Ciocolata alungă virușii
Aroma ciocolatei are efecte extraordinare asupra organismului: eliberează o cantitate importantă de imunoglobulină A, care produce anticorpi ce protejează organismul de viruși.

sursa: click.ro

In : articole din sanatate 


Tags: beneficii  cacao  ciocolata  revigorant  stiri din sanatate 

 

 

 
eXTReMe Tracker