Ce trebuie sa faci ca sa-ti protejezi creierul de Alzheimer

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 19, 2017 Under: articole din sanatate
Imagini pentru Alzheimer

Sedentarismul, somnul insuficient, alimentaţia dezechilibrată şi un consum mare de zahăr pot să afecteze creierul şi să favorizeze apariţia bolii Alzheimer.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul nostru începe să nu mai funcţioneze la capacitate maximă şi uităm anumite lucruri mai uşor sau ne este foarte greu să învăţăm lucruri noi. Însă, în unele cazuri acest declin este unul mai alert, ajungându-se la probleme serioase: diferite stări de confuzie în îndeplinirea ritualurilor zilnice, dezorientarea şi judecata slabă. În aceste situaţii vorbim despre maladia Alzheimer, o boală degenerativă, progresivă, care determină mai multe tipuri de modificări în creierul persoanelor afectate. 
Cercetările arată că stilul de viaţă sănătos poate ajuta la prevenirea acestei boli şi că prin schimbarea unor lucruri mărunte în alimentaţia zilnică, riscul de Alzheimer se poate reduce cu până la 53%. Iată ce trebuie să faci ca să-ţi protejezi creierul de Alzheimer:

1. Ai mare grijă la ceea ce mănânci
Alimentaţia joacă un rol crucial şi poate să-ţi protejeze creierul de Alzheimer dacă faci alegerile sănătoase. Potrivit studiilor, o dietă bogată în fructe de pădure, ulei de măsline, peşte, oleaginoase crude, legume şi verdeţuri constituie cea mai bună armă în lupta împotriva maladiei Alzheimer.
S-a constatat că persoanele vârstnice care au respectat cât de cât aceste reguli şi-au redus cu 35% riscul de Alzheimer, în vreme ce la persoanele care au urmat cu stricteţe aceste reguli acest procent a ajuns până la 53%, ptrivit unui studiu citat de publicaţia ScienceAlert.
 
2. Limitează consumul de zahăr
Ştiai că maladia Alzheimer a fost numită diabetul zaharat de tip 3, deoarece există o conexiune clară între declinul cognitiv şi nivelul crescut al glicemiei în sânge? Potrivit mai multor studii citate de Diabetes.co.uk, persoanele care au diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc cu 65% mai ridicat de suferi de boala Alzheimer. 

3. Include sportul în rutina ta zilnică
Chiar dacă de multe ori timpul nu îţi permite să petreci ore la sală nu trebuie să uiţi niciodată că mişcarea este sănătate curată. Acelaşi lucru este valabil şi în acest caz, sportul dovedindu-se a avea un rol esenţial în protejarea creierului de Alzhemier. Seniorii care includ în programul de zi cu zi şi exerciţii uşoare, precum jogging, pot reduce cu 40% riscul de Alzheimer, susţin cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Massachusetts. Indiferent dacă este vorba despre plimbări în aer liber sau jogging, 30 de minute de exerciţii de 5 ori pe săptămâna aduc beneficii la orice vârstă, spun specialiştii.

4. Redu nivelul de stres din viaţa ta
Ştim că stresul afectează întregul corp, însă există şi studii care vorbesc despre impactul pe care îl are asupra creierului, accelerând declinul congnitiv şi mărind riscul de Alzheimer. 
De asemenea, o altă cercetare apărută în US National Library of Medicine National Institutes of Health arată că în cazul persoanelor care se confruntă cu un declin cognitiv uşor, dar sunt expuse unui nivel ridicat de stres, s-a constatat o acclerare a ritmului de degradare a creierului.
Prin urmare, orice activitate care ajută la reducerea nivelului de stres trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Meditaţia, yoga şi tehnicile de respiraţie sunt câteva dintre metodele care te pot ajuta să te relaxezi şi să gestionezi mai uşor stresul.

5. Ai grijă la orele de somn
Cel puţin 7 ore de somn pe noapte sunt esenţiale pentru sănătatea creierului, oferindu-i protecţie împotriva bolilor grave, precum Alzheimer. Un studiu apărut în US National Library of Medicine National Institutes of Health scoate în evidenţă faptul că somnul insuficient este considerat un factor de risc pentru apariţia bolii Alzheimer, deoarece accelerează degradarea creierului. 

6. Lectura şi jocurile de memorie sunt foarte importante
Citeşte şi apelează la tot felul de jocuri care stimulează memoria, deoarece s-a demonstrat că aceste activităţi încetinesc declinul cognitiv şi scad riscul de Alzheimer.

Sursa:   www.eva.ro

In : articole din sanatate 


Tags: ce trebuie sa faci ca sa-ti protejezi creierul de alzheimer 

 

 

 
eXTReMe Tracker