Ce este artroza?
Posted by Alin Marinescu on Thursday, March 22, 2018 Under: articole din sanatate

Artroza mai este cunoscuta si sub numele de osteoartrita, este o boala de natura articulara cauzata de uzura cronica a cartilajelor.
Spre deosebire de durerile provocate de artrita care in general sunt dureri cu accentuare nocturna, inregistrand alternante de episoade dureroase si mai putin dureroase, durerea provocata de artroza este continua si se accentueaza in timpul miscarii mainii sau a piciorului afectat.
Cele mai intalnite cazuri de atroza pe care le intalnim sunt: artroza genunchiului, artroza soldului si artroza coloanei vertebrale. Unele persoane sufera insa si de artroza cervicala care se manifesta prin durere si rigiditate la nivelul gatului sau artroza lombara care se manifesta prin durere si rigiditate in special in zona inferioara a spatelui. Mai multe zone cu articulatii din corp pot sa fie afectate de aceasta boala: degete, glezne, incheieturi sau umeri.
Artroza este o boala comuna. In Romania 1 din 10 persoane sufera de artroza. Desi primele simptome apar in jurul varstei de 40-50 ani, exista si cazuri in care se manifesta mai devreme. Cu preponderenta femeile cu varsta peste 55 ani sunt afectate de aceasta boala si majoritatea celor cu varsta de peste 70 ani.
Cum se formeaza artroza?
Artroza consta de fapt in uzura unui cartilaj care isi pierde mobilitatea si eficienta. De asemenea aceasta boala afecteaza intregul grup de articulatii, oasele, ligamentele, muschii si fluidul sinovial (fluidul care joaca rol de lubrifiant natural in cadrul articulatiilor). Excesul de greutate si lipsa activitatii fizice sunt doi factori importanti care contribuie la instalarea si evolutia artrozei. Efectuarea unor miscari repetitive la locul de munca poate crea o uzura mai rapida a cartilajelor astfel ducand la aparitia bolii.
Dupa cum am spus si anterior exista cateva tipuri de artroza care se datoreaza locului de munca. Spre exemplu postasii sunt predispusi la artroza a soldului, cei care se ocupa cu depozitarea de produse sunt predispusi la artroza lombara, soferii de camioane sunt predispusi la artroza cervicala s.a. Pentru a evita aparitia bolilor de artroza datorate locurilor se munca se poate apela la experti in domeniu cum ar fi terapeutii ocupationali sau ergonomistii, acestia va vor ajuta sa gasiti solutii pentru a va crea un confort maxim la locul de munca.
Simtomele si durerea asociate cu artroza
Simptomele asociate cu aceasta boala variaza de la o persoana la alta. Iata o lista cu cele mai mai frecvente:
Simtiti o durere articulara atunci cand va miscati. De exemplu: dureri de genunchi atunci cand coborati scari.
Simtiti o stare de disconfort articular in timpul schimbarilor de temperatura.
Simtiti o usoara stare de presiune pe o articulatie, lucru care va creaza o stare de disconfort.
Simtiti rigiditate in articulatii dupa o perioada de imobilitate sau imediat dupa trezirea din somn. Este normal ca articulatiile sa fie mai rigide dimineata insa aceasta stare nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de minute din momentul in care ne-am ridicat din pat.
Se observa oasele mici de la picioare in zona unde ar trebui sa fie articulatiile.
Se aude un zgomot ca o crapatura atunci cand se face efort. Acest lucru apare in special in cazul artrozei genunchiului.
Se observa roseata sau umflarea articulatiei. Aceste simtome sunt totusi mai rare.
Prevenirea si reducerea simtomelor artrozei.
Mentinerea unei greutati normale
Excesul de greutate creaza un stres mecanic asupra articulatiilor si provoaca uzura prematura a acestora. Mentinerea unei greutati corporale ideale ajuta la mentinerea unor articulatii sanatoase. Pierderea in greutate, in cazul persoanelor supraponderale, ajuta in multe cazuri la reducerea simtomelor. In cazul persoanelor care sufera de obezitate artroza soldului si artroza genunchiului sunt boli destul de des intalnite.
Exercitii fizice regulate
Este greu sa faci miscare atunci cand ai artroza insa poti face miscare ca sa eviti aparitia acestei boli. Practicarea regulata a exercitiilor fizice si a miscarii sunt cruciale pentru sanatatea dumnevoastra generala, dar si pentru intarirea muschilor si pastrarea unor articulatii sanatoase. Chiar si in cazul in care artroza s-a instalat miscarea poate reduce efectele bolii. La inceput miscarea provoaca stari de durere, insa acestea pot sa se reduca cu timpul.
Este bine sa se aleaga un sport potrivit in functie de problemele de sanatate aparute. Daca spre exemplu suferiti de artroza la genunchi este bine sa evitati sporturi precum alergatul sau schiatul. In cazul artrozei lombare este bine sa evitati ciclismul, golful sau tenisul. In toate cazurile de artroza inotul este un sport ideal si care trebuie practicat, deoarece solicita mai multi muschi simultan si fara a crea presiune directa pe articulatii.
Produs recomandat pentru reducerea durerilor articulare: Gel antireumatic "Puterea Ursului"® cu plante BIO Kräuter®
Tags: artroza dureri articulare cartilaje macinate artroza lombara artroza genunchi artroza cervicala