Cancerul si diabetul de tip 2

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 22, 2015 Under: articole din sanatate

Diabetul zaharat si riscul de cancer

Studiile arata ca persoanele cu diabet de tip 2 sunt de doua ori mai susceptibile de a dezvolta cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Diabetul este totodata legat de o incidenta mai mare de cancer colorectal, cancer la san sau cancerul vezicii urinare. O veste buna pentru barbati este ca suferinzii de diabet au un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostata. Oamenii de stiinta sunt inca nelamuriti daca riscul crescut pentru aceste tipuri de cancer se datoreaza unor factori biologici, cum ar fi zaharul din sange sau in cazul in care factorii de risc precum obezitatea sunt de vina. Adevarul este inca neclar, dar ambii factori pot juca un rol destul de important.

Expertii sunt de parere ca excesul de insulina din sange, glicemia mare si inflamatia cronica pot afecta in mod direct dezvoltarea cancerului. Cercetatorii speculeaza ca acesti trei factori afecteaza organismul in diferite moduri complexe care permit celulelor canceroase sa se dezvolte si sa se raspandeasca in tot corpul.

Metformin, un medicament prescris care trateaza diabetul prin reducerea nivelurilor de glucoza si insulina circulanta, s-a dovedit a reduce riscul de cancer si de deces din cauza cancerului la persoanele cu diabet zaharat.

Cercetarile indica faptul ca medicamentele pot ajuta si la distrugerea celulelor canceroase si fac mai eficiente tratamentele impotriva acestei boli incurabile. Insa, chiar si asa, cercetarile cu privire la metformin si cancer sunt inca limitate. Desi aceste studii arata un fel de legatura intre diabetul necontrolat si cancer, expertii sunt de parere ca riscul de aparitie al cancerului nu trebuie sa joace un rol foarte important in luarea deciziilor de tratamente pentru diabetul zaharat. Si daca luati metformin este foarte benefic sa aveti nivelul creatinei evaluat pentru a va asigura ca rinichii dumneavoastra functioneaza in mod corespunzator si ca nu vor exista probleme renale din cauza unor astfel de medicamente.

Cu toate acestea, exista unele dovezi prin care s-a demonstrat ca diabetul are unii factori de risc prezenti si in cazul cancerului. Din fericire, aveti posibilitatea sa va luati masuri si sa reduceti aceste riscuri. Factorii de risc comuni pentru ambele boli includ varsta, sexul (barbatii sunt mai predispusi decat femeile in a dezvolta diabet zaharat, precum si diverse forme de cancer), obezitatea, activitatea fizica, dieta, consumul de alcool si tutunul.

Desi este imposibil sa schimbam unele aspecte ale acestor factori de risc, cum ar fi varsta sau sexul, putem modifica celelalte riscuri prin schimbarea stilului de viata.

Mai jos sunt prezentate cateva modalitati de a reduce riscul de cancer si totodata va ajuta in a gestiona si diabetul:

a. Daca sunteti supraponderal, incercati sa slabiti cateva kilograme. Pierderea chiar si numai a 7% din greutatea corporala (sase kilograme pentru o persoana ce are aproximativ 90 de kilgorame) poate fi o diferenta enorma.
b. Incercati sa va adaptati la o dieta saraca in carne rosie si prelucrata. Bazati-va mai mult pe fructe, legume si cereale integrale.
c. Faceti miscare cel putin treizeci de minute in fiecare zi (mersul pe jos).
d. Daca sunteti fumator, cautati sa scapati de acest viciu.
e. Daca beti alcool, faceti acest lucru cu moderatie. Nu consumati mai mult de un pahar pe zi daca sunteti femeie si doua daca sunteti barbat. Este un obicei benefic.
f. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va recomanda diverse analize care sa va spuna daca aveti cancer.

sursa: sfatulmedicului.ro

In : articole din sanatate 


Tags: cancer  diabet tip 2  stiri din sanatate  life care 

 

 

 




eXTReMe Tracker