Iarba de grâu: beneficii pentru sănătate

 
Iarba de grâu beneficii pentru sănătate
 

Iarba de grâu reprezintă un superaliment bogat în nutrienți și antioxidanți, având capacitatea de a întări sistemul imunitar, de a facilita digestia și de a energiza organismul.

Obținută din planta Triticum aestivum, iarba de grâu este recunoscută ca un aliment sănătos cu beneficii semnificative. De obicei consumată sub formă de suc proaspăt, există și varianta sub formă de pulbere. Sucul proaspăt de iarba de grâu este considerat a fi un "aliment viu".

Admiratorii unui stil de viață sănătos au laudat pe bună dreptate numeroasele avantaje ale acestei plante. Poate fi utilizată ca tonic pentru sănătatea zilnică și se dovedește benefică chiar și în tratarea anumitor afecțiuni. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili cu certitudine eficacitatea sa, însă experții sunt de acord că iarba de grâu deține un mare potențial.

Continuați să citiți pentru a descoperi posibilele beneficii ale acestei plante cu proprietăți vindecătoare.

Ce este iarba de grâu?

Iarba de grâu reprezintă numele comun pentru lăstarii plantei de grâu, Triticum aestivum. Este recoltată în stadiul incipient al dezvoltării sale, de obicei, la 7-10 zile după plantare, pentru a fi utilizată ca supliment alimentar. Multe persoane consumă o porție de 30-60 de grame de iarba de grâu ca atare sau o adaugă la rețeta preferată de smoothie sau suc.

Aproximativ 70% din fiecare lăstar este compus din clorofilă, care îi conferă culoarea ierbii de grâu. Clorofila este mai exact pigmentul verde pe care plantele îl folosesc pentru a produce hrană în timpul fotosintezei. Structura clorofilinei este similară cu cea a hemoglobinei, proteina din sânge care transportă oxigenul către țesuturi. Prin urmare, cei care consumă iarba de grâu o apreciază pentru că are un nivel ridicat de clorofilă, un antioxidant ce poate aduce beneficii pentru sănătate. De asemenea, apreciază faptul că aceasta conține enzime, aminoacizi, vitamine, minerale, flavonoide, alcaloizi și tanini care, de asemenea, pot aduce beneficii pentru sănătate. Unii oameni cred că iarba de grâu poate stimula sistemul imunitar, distruge germeni nocivi și elimină toxinele din organism.

Iarba de grâu este folosită în Ayurveda pentru a trata nivelurile ridicate de acid, inflamația de la nivelul colonului, disfuncțiile rinichilor și leziunile. Ayurveda este un sistem natural de medicină care a apărut în India acum peste 3.000 de ani, iar practicienii săi spun că schimbările stilului de viață și terapiile naturiste pot ajuta la echilibrarea corpului, minții, spiritului și mediului înconjurător. Iarba de grâu este, de asemenea, folosită în medicina populară pentru a trata răcelile, tusea, febra, gută, infecțiile, durerile articulare, afecțiunile cutanate cronice, constipația și umflarea gâtului și a gurii.

Iarba de grâu este un superaliment ce conține o combinație puternică de nutrienți, ceea ce o face extrem de benefică pentru sănătatea voastră.

Datorită combinației de vitamine și nutrienți, iarba de grâu reprezintă o alegere excelentă pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Iarba de grâu are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii.

Iarba de grâu furnizează:

- Fier;
- Calciu;
- Enzime;
- Magneziu;
- Fitonutrienți;
- 17 aminoacizi;
- Vitaminele A, C, E, K și complexul B;
- Clorofilă;
- Proteine.

Aceasta poate contribui la eliminarea toxinelor. Nutrienții din iarba de grâu asistă organismul în procesul de eliminare a impurităților și toxinelor acumulate. De exemplu, clorofila favorizează eliminarea substanțelor toxice și susține funcția sănătoasă a ficatului. După detoxifiere, se pot observa nivele mai ridicate de energie și o stare generală de sănătate îmbunătățită.

De asemenea, iarba de grâu poate susține digestia. Conține nivele înalte de enzime care contribuie la procesul de digestie, facilitând descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților în organism. Proprietățile detoxifiante ale ierbii de grâu curăță intestinele, ajutând la reducerea gazelor, balonării și disconfortului abdominal. De asemenea, poate contribui la ameliorarea constipației, sindromului de colon iritabil și altor probleme digestive.

Poate accelera metabolismul
Consumul de iarba de grâu poate stimula metabolismul și contribui la pierderea în greutate. Este o opțiune potrivită pentru cei care își propun să slăbească, deoarece are puține calorii și nu conține grăsimi. Iarba de grâu este un aliment bogat în nutrienți, inducând o senzație de sațietate și menținând-o pentru o perioadă mai îndelungată. Acest aspect poate ajuta la reducerea poftelor pentru alimente bogate în zahăr sau grăsimi.

Poate reduce nivelul de colesterol
Iarba de grâu este recunoscută și pentru capacitatea sa de a reduce nivelurile de colesterol. Pierderea în greutate poate, de asemenea, contribui la scăderea nivelurilor de colesterol, reducând astfel riscul de boli de inimă.

Poate diminua inflamația
Clorofila are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, iar iarba de grâu conține o cantitate semnificativă de clorofilă. Un studiu efectuat pe animale a demonstrat că o formă de clorofilă a redus inflamația la șoareci și șobolani. Totodată, cercetătorii au arătat că clorofila poate reduce producția de proteine inflamatorii de către celulele renale umane. În cele din urmă, cercetătorii speră să dovedească că iarba de grâu contribuie la ameliorarea inflamației pe termen lung, ceea ce ar putea reduce riscul dezvoltării afecțiunilor precum bolile de inimă și cancerul.

Poate fortifica sistemul imunitar
Iarba de grâu îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar, contribuind la prevenirea infecțiilor și bolilor. În plus, este probabil să vă simțiți mai bine atunci când imunitatea dumneavoastră funcționează la cote optime. În cazul în care vă îmbolnăviți totuși, un sistem imunitar puternic vă poate ajuta să vă recuperați mai rapid.

Poate furniza energie
Datorită nutrienților pe care îi aduce în organism, iarba de grâu poate susține nivelele de energie, depășindu-le pe cele obișnuite. După detoxifierea organismului, energia poate fi canalizată către îndeplinirea sarcinilor zilnice și a exercițiilor fizice, oferindu-vă o senzație revigorantă și revitalizantă.

Poate îmbunătăți funcția cognitivă
Iarba de grâu poate contribui la îmbunătățirea funcției mentale generale și la reducerea anxietății. Efectele sale neuroprotectoare pot facilita o funcționare cognitivă îmbunătățită și pot ajuta în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer. De asemenea, poate contribui la prevenirea pierderii memoriei și la îmbunătățirea coordonării ochi-mână.

Poate asista în gestionarea diabetului
Conform unui studiu din 2014, iarba de grâu a demonstrat capacitatea de a ameliora nivelurile de zahăr din sânge la șoarecii cu diabet de tip 2. Acest efect se datorează parțial compușilor prezenți în iarba de grâu, care au o acțiune similară cu cea a insulinei. Astfel, poate reduce indicele glicemic al alimentelor, având un impact pozitiv asupra controlului glicemiei.

Poate oferi sprijin în caz de artrită
Iarba de grâu poate avea proprietăți antiinflamatorii, contribuind astfel la ameliorarea unor simptome ale artritei, cum ar fi rigiditatea, durerea și umflarea. Aceasta poate contribui la reducerea disconfortului și la îmbunătățirea funcționării articulațiilor.

Există reacții adverse?

Este crucial să achiziționați iarba de grâu doar de la un furnizor de încredere. Consultați un specialist în domeniu pentru a vă asigura că plantele au fost cultivate și curățate corespunzător, eliminând astfel riscul infestării cu bacterii dăunătoare și mucegai.

Atunci când începeți să consumați iarba de grâu, începeți cu o doză mică și creșteți treptat consumul până la doza recomandată. Aceasta va ajuta organismul să se adapteze la digestia ierbii de grâu.

O doză tipică sub formă lichidă este cuprinsă între 30 și 120 ml, echivalentul a aproximativ 2 pahare. Doza obișnuită sub formă de pulbere presupune 3-5 grame, echivalentul a aproximativ o linguriță. Consumul a 230-240 ml de apă după administrarea ierbii de grâu poate contribui la reducerea riscului de apariție a efectelor secundare.

Efectele secundare posibile includ:

- Grețuri;
- Dureri de cap;
- Constipație;
- Disconfort stomacal;
- Febra.

Aceste simptome se atenuează în mod obișnuit în decurs de 2 săptămâni sau după ce organismul se adaptează la iarba de grâu.

Nu consumați iarba de grâu dacă sunteți însărcinată sau alăptați. Reacțiile alergice sunt posibile în cazul unor persoane, în special la cele alergice la grâu sau la iarba. De asemenea, poate afecta diferit persoanele cu tulburări de sânge, boală celiacă sau intoleranță la gluten.

 

© Copyright Life Care