Dieta FLXITARIANA

Dieta FLEXITARIANA, reprezinta mai mult un stil de viata decat o dieta in sine. In acest articol ne propunem sa va prezentam ce este dieta flexetariana si cui ii este recomandata.

Iti doresti sa fii vegetarian, dar uneori iti doresti si sa consumi carne? Exista posibilitatea sa imbini intr-o armonie perfecta cele doua optiuni pe care le poti avea. Dieta flexitariana, cea care reprezinta un stil de alimentatie bazat in principal pe fructe si legume dar iti permite in acelasi timp sa consumi cu moderatie carne, recomandata fiind totusi carnea de peste sau cea de pui.

Acest stil alimentar, aceasta "dieta" prezinta o mai mare flexibilitate in comparatie cu dietele care sunt vegane sau complet vegetariene. Aceata dieta va permite astfel sa adaugati in alimentatia dumnevoastra pe langa alimentele de natura vegetala care trebuie sa reprezinta o pondere de peste 80% si carne in pondere de pana la 20%. Aceasta dieta va permite sa va flexibilizati stilul alimentar. 

Ce este diata flexitariana?

Dieta flexitariana reprezinta un concept de dieta care a fost creat de catre nutritionistul Dawn Jackson Blatner, cel care si-a propus sa incurajeze populatia sa opteze pentru o alimentatie preponderent vegetariana, dar care sa nu excluda din alimentatie si carnea alaturi de alte produse de origine animala, desigur acestea fiind consumate cu moderatie.

Alimentatia vegetariana elimina din alimentatie carnea, dar nu elimina in totalitate alte alimente de origine animala, in timp ce veganii, elimina din alimentatie carnea, dar si celelalte produse de origine animala.

Deoarece flexitarieni au introdusa in alimentatie atat carne cat si produse de origine animala, ei nu pot fi considerati nici vegetarieni si nici vegani.

Pe langa faptul ca permite consumul de carne, dieta flexitariana nu are nici recomandari stricte in ceea ce priveste consumul unui anumit numar de calorii sau de macronutrienti. Plecand de la cele prezentate, putem afirma faptul ca dieta flexitariana reprezinta mai mult un stil de viata decat o dieta.

Care sunt principalele reguli ale dietei flexitariene?

Daca este sa tinem cont de opiniile lui Dawn Jackson Blatner, cel care a creat aceasta "dieta flexibila" trebuie sa ne ghidam dupa urmatoarele reguli: consumati in special fructe, legume, cereale integrale si leguminoase, incercati sa consumati cat mai multe proteine provenite din plante si reduceti la maxim proteinele provenite din animale, dati dovada de flexibilitate si consumati uneori si produse de origine animala, consumati alimente cat mai naturale si evitati produsele procesate, reduceti la maxim consumul de dulciuri si zahar.

Datorita faptului ca aceasta dieta se rezuma in principal la a promova produsele care trebuie consumate pentru a trai sanatos si nu se rezuma la a restrictiona cat mai multe alimente din alimentatia zilnica, dieta flexitariana a devenit in ultimii ani foarte populara, avand din ce in ce mai multi adepti.

Principalele beneficii ale dietei flexitariene

Un stil de alimentatie flexitarian prezinta mai multe beneficii pentru sanatate. Chiar daca nu exista o "definitie" stricta a acestei diete, este greu de cuantificat plusul pentru sanatate raportat la dietele bazate strict pe consumul plantelor si care exclud in totalitatea consumul de produse de origine animala. Cu toate acestea putem aminti cateva boli de care ne protejeaza dieta flexitariana:

Boli de inima

O dieta care se bazeaza pe consumul de grasimi si fibre sanatoase, cu siguranta este buna pentru sanatatea inimii si ne fereste de boli.

Mentinerea greutatii optime

Dieta flexitariana este cu siguranta benefica pentru mentinerea unei greutati optime, ceea ce protejeaza organismul de aparitia multor boli. Datorita faptului ca un regim alimentar flexitarian se bazeaza pe a consuma cat mai multe alimente din plante, pe a reduce consumul de alimente de origine animala si pe a evita consumul de alimente procesate, numarul de calorii consumate este mai mic, lucru absolut benefic pentru mentinerea unei greutati optime.

Diabet

Este bine cunoscut faptul ca o alimentatie bazata in special pe alimente de origine vegetala, cu un consum redus de produse de origine animal si evitarea alimentelor procesate, ne fereste de aparitia diabetului de tip 2.

 
eXTReMe Tracker