Ce trebuie să faci când te înțeapă o viespe
 
intepatura viespe
 

Mulți oameni se întreabă ce să facă dacă sunt înțepați de o viespe. O înțepătură de viespe poate fi dureroasă și poate provoca o reacție locală, dar de obicei nu este gravă. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate apărea o reacție alergică severă care necesită asistență medicală imediată.

Când ești înțepat de o viespe, este important să stai calm și să nu intri în panică. În timp ce înțepătura poate fi dureroasă, un răspuns calm te va ajuta să faci față situației mai eficient. Stai departe de zona în care se află viespile. Dacă sunt mai multe viespi în jurul tău, mișcă-te mai încet decât brusc. Viespile pot înțepa din nou dacă se simt amenințate.

Ce faci când te înțeapă o viespe? Ce să folosiți pentru a calma zona afectată?

O înțepătură de viespe lasă ace sau ace în piele. Împingeți ușor țepaiul cu unghia sau cu cardul de credit și scoateți-l. Evitați să strângeți sau să strângeți înțepătura, deoarece acest lucru va face ca mai mult venin să fie eliberat în piele.

Spălați zona afectată cu apă și săpun. Curățați înțepătura cu apă și săpun pentru a preveni posibila infecție. Puneți o compresă rece sau cuburi de gheață într-o cârpă de spălat și aplicați pe înțepătură. Acest lucru va ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

Utilizați loțiune sau cremă pentru a calma iritația. Puteți folosi loțiuni sau creme cu proprietăți antiinflamatoare sau calmante, precum cele pe bază de aloe vera sau calamină, pentru a calma iritația și disconfortul.

Deși poate fi tentant să zgâriați zona înțepată, încercați să evitați acest lucru, deoarece acest lucru poate exacerba iritația și poate duce la infecție. Dacă aveți o reacție alergică severă la o înțepătură de viespe sau dacă simptomele persistă sau se agravează, este important să vă consultați medicul sau să solicitați imediat asistență medicală.

Când ar trebui să-ți suni medicul pentru ajutor?

Solicitați asistență medicală de urgență dacă observați simptome severe, cum ar fi dificultăți de respirație, umflarea feței sau a gâtului, bătăi rapide ale inimii, amețeli sau slăbiciune generală. Acestea ar putea fi semne ale unei reacții alergice severe, cunoscută și sub numele de șoc anafilactic, care necesită tratament imediat.

În general, înțepăturile de viespi nu sunt periculoase pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, reacțiile la înțepăturile de viespe variază de la persoană la persoană. Pentru majoritatea oamenilor, înțepătura provoacă durere localizată, umflare și roșeață, dar aceste simptome tind să dispară în câteva ore sau zile.

Cu toate acestea, unii oameni pot avea o reacție alergică la înțepăturile de viespe. Anafilaxia poate varia de la o reacție locală mai intensă, cu umflare și durere extinsă în jurul locului mușcăturii, până la o reacție alergică sistemică severă numită șoc anafilactic. În șoc anafilactic, o persoană poate prezenta dificultăți de respirație, umflarea feței, gâtului sau limbii, amețeli, bătăi rapide ale inimii și slăbiciune generală. Aceasta este o urgență și necesită asistență medicală imediată.

Când vă întrebați ce să faceți dacă ați fost înțepat de o viespe, trebuie să știți că este util pentru oricine a avut o reacție alergică severă la o înțepătură de viespe în trecut. Este important să fii vigilent și să ai pregătit un kit pentru alergii, care include medicamente precum epinefrina (EpiPen), pe care le autoinjectezi sub supravegherea unui medic.

 

 

 

eXTReMe Tracker