Ce trebuie să știți despre infecția cu salmonella

 
infectie salmonella
 

Salmoneloza (infecția cu salmonella) este o boală bacteriană frecventă care afectează tractul gastrointestinal și se manifestă prin diaree, febră și crampe care apar la 8 până la 72 de ore după infectare.

Potrivit clinicii Mayo, bacteriile Salmonella trăiesc în intestinele animalelor și ale oamenilor și sunt excretate în scaun (fecale). Cel mai adesea, oamenii se infectează prin apă sau alimente contaminate sau prin igiena necorespunzatoare a mâinilor.

Deși unele persoane cu salmonella nu prezintă simptome, majoritatea oamenilor dezvoltă diaree, febră și crampe stomacale (abdominale) în decurs de 8 până la 72 de ore de la infectare, potrivit clinicii Mayo. Persoanele care nu au alte complicatii de sanatate isi revin in cateva zile cu ajutorul anumitor tratamente. Pot apărea și complicații care pun viața în pericol dacă infecția se extinde dincolo de intestin.

Călătorind în țări fără apă potabilă curată și igienizare adecvată crește riscul de infecție cu salmonella.

Cum se manifestă infecția cu Salmonella

Infecția cu Salmonella este de obicei cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, ouă sau produse din ouă sau de consumul de lapte nepasteurizat. Perioada de incubație sau timpul de la infecție până la debutul bolii este de 6 ore până la 6 zile.

Semnele și simptomele posibile ale infecției cu salmonella includ diaree, crampe stomacale (abdominale), febră, greață, vărsături, frisoane, dureri de cap și scaune cu sânge. Semnele și simptomele infecției cu salmonella durează de la câteva zile până la o săptămână. Diareea poate dura până la 10 zile, dar intestinele pot fi afectate mai mult.

Majoritatea oamenilor nu au nevoie să se prezinte la medic, deoarece infecțiile cu salmonella dispar de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, categoriile vulnerabile, sugari, copii mici, vârstnici sau persoane cu sistem imunitar slăbit, ar trebui să solicite asistență medicală. Dacă diareea persistă câteva zile și este însoțită de febră mare sau sânge în scaun, urina este mică și întunecată, deshidratarea cu simptome precum uscăciunea gurii și a limbii necesită, de asemenea, intervenție medicală.

Alimentele care sunt frecvent infectate cu Salmonella

Carnea de pasare și fructele de mare crude pot conține Salmonella, la fel ca și ouăle crude sau insuficient fierte. Produsele lactate nepasteurizate derivate din lapte crud, precum și fructe și legume proaspete irigate din surse de apă nesigure pot sa fie si ele contaminate. Contaminarea apare și în bucătării atunci când lichidele din carne crudă intră în contact cu alimente insuficient gătite, cum ar fi salatele.Este probabil să existe.

Multe alimente devin contaminate atunci când sunt preparate de oameni care nu se spală bine pe mâini, după ce au folosit toaleta sau au manipulat alimente contaminate. De asemenea, te poți infecta atingând un obiect contaminat și apoi atingand gura.

Animale de companie pot reprezenta o sursa de contaminare

Animalele de companie, în special păsările și reptilele, pot purta salmonela în pene, blană, piele sau fecale. Dacă ai astfel de animale de companie, este înțelept să iei toate măsurile de precauție necesare, pentru a evita sa te imbolnavesti.

 

 

 

eXTReMe Tracker