Arganul (Argania Spinosa) este original din Maroc unde acopera o arie geografica de aproximativ 800.000 hectare in sud-vest spre oceanul Atlantic. Este un arbore care poate creste izolat dar care poate atinge inaltimi de 10 metri si varste de pana la 200 ani. Frunzele sant mici si copacul ramane infrunzit pe tot parcursul anului. Are flori galben verzui ce dau un fruct ovoid care se maturizeaza din mai pana in septembrie.

Arganul este clasat in Patrimoniu universal de catre Unesco incepand din 1998.

Uleiul de argan se extrage din miezul fructului; dupa recoltarea, spargerea si decorticarea fructelor, miezul acestora fiind presat la rece. Uleiul este decantat si apoi filtrat prin procedee exclusiv mecanice fara nici o intruziune chimica pentru a obtine un ulei virgin de culoare galben auriu.

Partea majoritara este constituita din gliceride sau esteri ale acizilor grasi si gliceride. Cealalta parte nesaponificabila are o mare importanta din punct de vedere calitativ prin elementele sale foarte active la nivel cutanat. In privinta acizilor grasi acestia sant in majoritate acizi grasi nesaturati care actioneaza ca o bariera impotriva evaporarii apei si patrund in membrana fosfolipidica hranind si catifeland pielea.Uleiul de argan este bogat in acizi grasi esentiali Omega 6 permitand o veritabila reconstituire a stratului cornos al pielii si fiind astfel un elixir de intinerire. Aceste rezultate au fost confirmate clinic.Uleiul de argan contine o fractiune rar intalnita la plante, fractiunea sterolica care inhiba enzima responsabila de aparitia acneei si a pilozitatii excesive.

Uleiul de argan – numit si aurul verde al desertului, acest elixir al frumusetii aduce beneficii nutritive, dietetice si chiar curative, dar exceleaza in cosmetologie. El este hidratant, antioxidant si nutritiv atat pentru piele, cat si pentru par

Utilizarea uleiului de argan este foarte vasta :

- piele sensibila, ten imbatranit prematur, piele uscata: vindeca pielea, calmeaza si reface filmul hidro-lipidic, neutralizeaza radicalilor liberi, asigura protectia, tesutului conjuctiv si un aport mare de nutrienti la nivel celular, stimuleaza oxigenarea celulara. Este antidotul perfect la imbatranirea pielii.

- par uscat, tern sau care cade: rehidrateaza si creste aportul de nutrienti la nivelul scalpului, reface vitalitatea, confera luciu si stralucire

- unghii fragile, despicate: un mare aport de nutrienti si refacerea stratului cornos

- in medicina traditionala, uleiul de argan este utilizat si pentru tratarea pielii copilului (in special pentru cicatrizarea eruptiilor de varicela), a vergeturilor (ideal pentru burta femeilor gravide), pielii crapate, acneei, psoriazisului, eczemelor, arsurilor si cicatricilor. Deasemenea este indicat a se folosi pentru a obtine un bronz auriu si de durata

Un alt avantaj major este textura sa non grasa care penetreaza rapid fara a lasa urme pe piele

Deoarece este o adevarata moda in a folosi uleiul de argan si un flux impresionant de informatii despre acest produs trebuie sa alegeti cu atentie pentru a beneficia de binefacerile uleiului veritabil si pentru a nu fi inselati de tot felul de produse de calitate indoielnica.

Ce trebuie sa cautati pe eticheta:

- ulei presat la rece

- filtrat prin procedee exclusiv mecanice 

- produs certificat bio (aveti garantia atat a materiei prime cat si a procedeelor de fabricare)

- sant marci care garanteaza faptul ca semintele de argan nu au intrat in contact cu saliva animalelor ceea ce le-ar putea afecta mirosul si calitatile.

- uleiul trebuie sa aiba o culoare galben aurie (nu verzuie si nici maro)

- cantitatea de ulei de argan dintr-un produs mai ales din cele uleioase. Adesea se foloseste denumirea ‘‘ser cu argan’’, dar uleiul de argan constituie doar 5% restul fiind ulei de floarea soarelui, masline sau alt ulei mai ieftin.