Reguli in Fitoterapie

Posted by Sorin on Wednesday, December 30, 2009

Reguli in Fitoterapie. Una dintre cele mai frecvente erori ale fitoterapiei este convingerea ca remediile din plante sunt lipsite de riscuri, deoarece sunt naturale. Greseli frecvente in folosirea preparatelor fitoterapeutice sunt: folosirea pe durata nelimitata sau pe o durata foarte lunga. Folosirea in cantitati sau doze excesive, folosirea nediscriminatorie, aplicarea exclusiva a remediilor din plante, refuzul nejustificat al medicatiei sau interventiei recomandate de medic.
Pentru folosirea rationala a remediilor din plante si pentru reducerea la minim a riscurilor, este indicat sa aveti in vedere urmatoarele principii si recomandari:
Ceaiurile sau plantele medicinale nu trebuie considerate remedii universale. Ceaiurile din plante nu trebuie folosite ca tratament de baza al unor boli severe. Preparatele fitoterapeutice pot fi folosite in tratarea bolilor usoare. In bolile severe se vor folosi ca tratament adjuvant si numai cu acordul medicului.
Fiti constienti de toxicitatea unora dintre plantele medicinale si folositi numai ceaiuri fara constituenti toxici.
Exista si plante utile cu posibile efecte adverse. Utilizarea este binevenita in conditiile respectarii masurilor de precautie.
Folositi numai ceaiuri preambalate, standardizate. Cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj. Ceaiul de plante bio pentru mic dejun de la Fitne contine plante recoltate cu mare grija, lasate sa se usuce in mod natural si apoi sortate cu atentie. Un ceai sanatos, gustos, care nu contine teina.

O planta sau un tratament cu un extract din plante nu este neaparat eficient daca exista una sau doua persoane care dau asigurari despre faptul ca ei personal s-au tratat si s-au vindecat de o boala sau alta.
Nu folositi mai mult de 1, 2 cesti de ceai in mod regulat. Pentru folosirea in doze mari a unor preparate fitoterapeutice, consultati neaparat parerea unui specialist.
Folosirea unui ceai medicinal in tratamentul unei anumite boli nu trebuie sa inlature sfatul unui medic competent.
Atunci cand se administreaza concomitent cu medicamentele este foarte importanta verificarea posibilelor interactiuni sau influente nefavorabile. Unele plante pot impiedica absorbtia unor principii active sau pot scadea efectele medicamentelor prin modificarea metabolismului.


Tags: fitoterapie  cesti  plante  remedii  medic 
Life Care
 
eXTReMe Tracker