Painea de casa BIO
Constienti ca in ziua de azi e bine sa stii ce maninci, va oferim citeva infomatii care sa va faca sa deveniti mici brutari in casele voastre, bucurindu-va de aroma, gustul, prospetimea si mai ales sanatatea oferita de o paine pe care o puteti prepara singuri.
Painea este un element de care nu ne putem lipsi in viata de zi cu zi. Conform studiilor realizate in domeniu, aproximativ 90% dintre locuitorii Romaniei mananca zilnic paine. Fie ca o asociem cu mancare gatita, cu preparate sau pur si simplu, o mancam calda, painea este, cu siguranta, o emblema a romanilor. Peste 50% insa din sortimentele de paine feliata care se gasesc pe piata romaneasca contin E-uri. Mai mult, patru dintre produsele de panificatie studiate contin un numar de 8 E-uri. Aceasta este concluzia unui nou studiu comparativ pe etichete realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania.
Dornici sa se hraneasca sanatos, romanii cumpara tot mai multa paine neagra sau integrala tinand cont astfel de sfaturile nutritionistilor. Cel putin asa cred ei, ca ceea ce cumpara de pe rafturi este paine neagra. Din pacate, in foarte multe cazuri e vorba doar de ... paine alba vopsita. Diferentele dintre painea neagra autentica si cea falsificata sunt evidente: prima are densitatea mai mare, nu e pufoasa, are coaja mai groasa si mai tare si se invecheste mai usor. Explicatia? Este facuta din faina integrala si nu contine chimicale. In plus, ea are un continut ridicat de fibre care stimuleaza digestia si tranzitul intestinal, protejand colonul. Singurul inconvenient este ca arata ceva mai rau. Painea contrafacuta, adica obtinuta din faina alba colorata cu malt, e pufoasa, are coaja subtire si rezista o saptamana pe masa din bucatarie. Explicatia? Este facuta din faina alba si extract de malt, mentinandu-si aspectul pufos si avand si culoarea mult dorita, cea neagra. Acelasi lucru se intampla si la painea multicereal ce are in compozitie cereale care in mod normal ar trebui sa fie benefice organismului. In realitate in multe cazuri produsul acesta contine o cantitate atat de mare de grasimi vegetale hidrogenate (margarina), incat acestea nu mai au nici o valoare, ducind la apartia unor maladii grave la nivelul sistemului cardiovascular si al ficatului De asemenea, produsul este colorat cu E150 caramel.
Dar iata cum se face painea in zilele noastre. In primul rand graul, se cultiva folosind pesticide si ingrasaminte care sa asigure productii mari la hectar. Apoi acesta este macinat in mori cu valturi (scade cantitatea de vitamine, minerela, fibre.) si de multe ori faina este suplimentata direct la moara cu E-uri, conservanti, substante de albire, amelioratori de panificatie. Si asfel gasim in magazine faina minune, care creste dublu si face minuni la gospodine de sarbatori si in plus e si ieftina. Apoi aceasta “minunata” faina este amestecata cu grasimi , sare rafinata iodata, emulgatori, drojdie industriala (din medii sintetice), gluten si renumitii coloranti (care fac painea neagra sau integrala sau cum doreste producatorul). Toate acestea se introduc intr-un malaxor care amesteca intensiv dupa care urmeaza o perioda foarte scurta de dospire si coacerea in cuptoare rotative. Deci nu numai ingredientele ci si tehnologia care forteaza si grabeste procesul de fabricatie face ca painea, cel mai consumat aliment sa ne puna sanatatea in pericol.
Alternativa la painea chimizata este prepararea painii acasa din ingrediente sanatoase. Pentru noi cei care tinem la sanatatea noastra solutia e simpla si la indemana: cuptoarele de paine pentru casa si materii prime de buna calitate. Bineinteles ca foarte important este sa folosim materii prime sanatoase. Ideal ar fi sa folosim spelt (stramosul graului care nu este modificat genetic), kamut ( un alt grau nemodificat), grau din culturi biologice cultivat curat fara chimicale sau amestecuri de cereale: grau, secara, hrisca, mei. Indiferent de cereale cautati faina integrala (nu alba) si de preferinta macinata la o moara cu pietre si nu cu valturi. Urmeaza drojdia sau mai bine zis maiaua. Nu folositi drojdie obtinuta pe medii artificiale, utilizati maia din cereale fermentata natural. Puteti folosi grasimi de preferinta vegetale, dar nu in cantitati mari, sare de cariera neiodata si ideal ar fi sa nu folositi zahar. Important este ca procesul de fermentatie sa fie lung, natural, sa nu grabiti cresterea aluatului.
Cantarind intre cele doua variante cu siguranta multa lume o va alege pe a doua.
Tipul unei faini caracterizeaza continutul de minerale al acesteia. In functie de aceasta i se atribuie o cifra de la 45 la 150. Cu cat numarul este mai mare cu atat faina este mai inchisa si mai bogata in minerale. INEVITABIL, aceasta faina faciliteaza munca in patiserie si panificatie. Prezenta glutenului (molecule proteice din bobul de grau) confera elasticitate aluatului in timpul framantarii. Alte fainuri panificabile: Speltul, secara si kamutul, faina de 5 cereale.
Pentru cei ce vor retete gata preparate va recomandam amestecurile organice pentru paine. Din aceste amestecuri gata preparate (nu trebuie sa adaugati decat drojdie Primeal si apa) se obtin paini organice delicioase cu diferite arome. Amestec pentru paine de tara: reteta bazata pe faina tip T80 si faina de grau T65, pentru o paine cu o textura aerata. Mai contine tarate de ovaz pentru contributia nutritionala precum si drojdie de secara (ce aduce o aroma tipica), seminte de in si hrisca. Amestec organic cu Quinoa pentru paine: 17% Quinoa sub forma de boabe, faina si fulgi pentru o paine cu gust tipic de Quinoa. Amestec pentru paine din 5 cereale: Cu acest amestec Primeal valorifica aromele cerealelor, in mod particular mei si secara. Mai contine grau, ovaz si orez dar si seminte oleaginoase precum inul si floarea soarelui.
Fainuri fara gluten in mod natural. Sub aceasta denumire ne referim la fainuri obtinute din cereale, leguminoase si fructe ce nu contin in mod natural gluten. Acestea prezinta doua avantaje majore:
* aduc noi arome imbogatind si reinnoind retetele clasice. Ele se amesteca cu faina de grau într-o proportie medie de 20%. Paine de faina de castane, clatite de fainan de quinoa, turte de faina de naut...
* diversifica alimentatia consumatorilor care doresc alimente ce nu contin in mod natural gluten.
Atentie ! Aceste fainuri nu sunt recomandate persoanelor care au intoleranta la gluten, pentru care prezenta glutenului si in cantitati infime le poate prejudicia sanatatea. Pentru aceste persoane recomandam produse speciale ce poarta eticheta “Ma vie sans Gluten”, produse pentru care Primeal garanteaza acest lucru.
In : alimente bio
Tags: piine integrala retete culinare bio faina pentru paine retete culunare retete de bucatarie re tete retete bucatarie retete gastronomice retete culinae retete alimentare
Life Care