Informatii utile despre vitamine
Odata credeai in basme. Apoi te-ai bazat pe banci. Si ti-ai imaginat ca suplimentarea cu vitamine iti face bine. E dureros cand alt mit se spulbera, dar cercetarile recente sugereaza ca multivitaminele zilnice pe care le cumpara multa lume nu sunt decat o risipa de bani si ca ele pot chiar dauna sanatatii. Iata ce trebuie sa stii!
Multivitaminele compenseaza alimentatia deficitara: Fals
O asigurare de sanatate intr-o pastila? Ar fi bine sa fie adevarat! Cercetarile recente, facute pe un esantion de 160 000 femei, au demonstrat ca cele care consumau vitamine nu erau cu nimic mai sanatoase decat cele care nu aveau acest obicei, cel putin in ceea ce priveste bolile majore: cancer, boli cardiace, accidente vasculare.
Suplimentele vitaminice au inceput sa fie la moda in anii 1900, cand oamenilor le era greu sa-si procure o dieta echilibrata. Pe vremea aceea, deficientele nutritionale erau la ordinea zilei, la fel si bolile asociate precum pelagra. Insa in zilele noastre, vitaminele nu-si mai au rostul, cu exceptia unei singure categorii sociale: femeile la varsta reproducatoare si gravidele, care ar trebui sa beneficieze in special de suplimentare cu vitamina B.
Vitamina C lupta impotriva racelii: Fals
In 1970, laureatul Nobel Linus Pauling a raspandit ideea ca vitamina C poate preveni racelile. Astazi, farmaciile de pretutindeni contin sute de preparate cu vitamina C. Studiile spun: atentie la ce cumperi!
In 2007, cercetatorii au facut un studiu pe 11 000 subiecti umani si au ajuns la o concluzie descurajanta: vitamina C nu lupta cu raceala, ci ea ii ajuta doar pe sportivii de performanta. Vitamina C nici macar nu reduce zilele de boala!
Vitaminele previn bolile cardiovasculare: Fals
Ar fi bine sa fie adevarat, dar din pacate nu se confirma. Aceste sperante mari provin partial din observatiile cum ca persoanele care consuma vitamine ar putea avea mai putine riscuri cardiovasculare, insa sperantele nu s-au concretizat in rezultate, ci vitaminele antioxidante ar putea chiar sa creasca riscul de deces prin boala cardiaca.
Vitaminele protejeaza impotriva cancerului: Fals
Cercetarile arata ca moleculele instabile si extrem de reactive, numite radicali liberi, ataca celulele ADN-ului, marind riscul de cancer. Se stie faptul ca antioxidantii stabilizeaza radicalii liberi, facandu-i mai putin periculosi. Teoria e teori, insa in practica nu s-au obtinut dovezi in sprijinul ei. Desi multe studii au fost realizate in acest scop, toate au dat gres.
Nu strica sa iei o vitamina: Fals
Oamenii cred ca pot lua vitamine pentru ca n-au cum sa le faca rau. De obicei, replica e: „m-or ajuta cu ceva sau nu, nu stiu, dar nici nu strica sa iau o vitamina!” Cu toate acestea, o serie de studii realizate pe scara larga demonstreaza contrariul. Astfel, s-a descoperit ca beta-carotenul, un antioxidant care era testat la inceput pentru capacitatea sa de a luptra cu cancerul pulmonar, de fapt agraveaza boala, crescand cazurile de deces printre bolnavi. Alte studii au demonstrat ca exista motive de ingrijorare in privinta relatiei acid folic – cancer de colon, dar si vitamine antioxidante – boli cardiovasculare.
Vitaminele sunt sigure doar atunci cand le procuri din mancare, caci in forma de pilula, ele actioneaza mai mult asemenea unui medicament, cu efecte secundare necunoscute.
O vitamina ce merita luata zilnic: vitamina D
Studiile au demontat sperantele in privinta majoritatii suplimentelor vitaminice, insa a ramas o singura vitamina cu efecte promitatoare. Cercetarile sugereaza ca vitamina D ne protejeaza de o serie lunga de boli: injumatatirea riscului de boala cardiovasculara la barbati, prevenirea cancerului colorectal si altele.
Vitamina D este vitamina soarelui: corpul uman o fabrica singur atunci cand soarele ajunge in contact cu pielea. De aceea persoanele care poarta creme cu protectie solara, workaholicii si cei care prefera televizorul sau computerul nu fabrica destula vitamina D.
Cat ai nevoie? Majoritatea expertilor spun ca 1000 UI pe zi sunt suficiente.
In : sanatate
Tags: vitamine informatii c sanatate boli cercetari
Life Care