Gutuia - efecte benefice pentru organism

Posted by Sorin on Wednesday, December 30, 2009

Gutuia - efecte benefice pentru organism. Toamna se culeg roadele gutuilor, dar oare la ce sunt ele bune si cum putem avea o recolta buna?
Gutuiul creste in orice conditii, de la partile ceva mai racoroase ale regiunilor subtropicale pana la cele temperate. Aproape toate solurile sunt potrivite, in afara de cele uscate. Poate supravietui un timp fara apa, dar asta nu inseamna ca nu trebuie udat. Vantul excesiv face sa ingreuneze cresterea, ceea ce poate dauna recoltei.
In ceea ce priveste plantarea, daca terenul a mai fost cultivat, incercati sa fertilizati solul, asigurandu-va ca are un pH satisfacator.
Se lasa intre pomi distanta de 2,5-3 m. Daca solul este fertil, pomii pot creste mai mari, de aceea trebuie pusi la 4.5 m, adica 370 copaci/ha.
Cei mai potriviti fertilizatori sunt cei micsti. Alegeti unul care are nitrogen mai mult decit fosfor si potasiu. La fiecare pom aplicati 350 g anual. Se poate adauga mai mult primavara, ajungand pana la 450 g. Se mai adauga toamna 50-100 kg/ha, ceea ce duce la cresterea frunzelor. Puteti folosi si ferilizatori organici.
Toti gutuii au coaja sensibila si sunt sensibili la loviri, chiar si superficiale.
Prin consumul gutuilor in stare proaspata sau prelucrata, sub forma de compot, gem, dulceata, nectar, peltea, organismul uman beneficiaza de un aport important in zaharuri simple, usor asimilabile, elemente minerale, vitamine si substante pectice. Toate soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului: dau curaj si imbunatatesc starea de spirit.
Consumate ca atare, gutuile stimuleaza pofta de mancare si amelioreaza infectiile respiratorii si chiar astmul. Cu gust astringent, siropul preparat din fructul necopt este folosit in tratamentul diareei, fiind foarte sanatos pentru copii. Gutuia, cu aciditatea ei, neutralizeaza grasimile. De asemenea, semintele de gutui, oparite, sunt un bun pansament gastric, iar fructul mestecat pe indelete taie greata.
Sucul din gutuie se pregateste din fructe bine coapte si are proprietati fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Semintele sunt un bun laxativ, fiind astringente si antiinflamatorii. Inmuiate cateva ore in apa, formeaza o masa mucilaginoasa care are o actiune calmanta si emolienta, fiind folosita in tratamentul bolilor respiratorii, in special la copii. Extern, calmeaza si reduc arsurile minore. Fructul si sucul pot fi folosite pentru spalatul dintilor. Se freaca dantura cu o felie de gutuie mai necoapta sau se clateste energic gura cu suc. De asemenea, se poate face gargara cu suc pentru tratarea ulcerelor bucale, afectiunilor gingiei sau inflamatiilor gatului. Substantele pe care le contine gutuia, (vitaminele B1, B2, C, carotina, aminoacizii, uleiurile eterice si minerale) netezesc ridurile si hidrateaza tenul. Incercati Gelul pentru ochi Bio cu extract de gutui si aloe de la Logona, ca terapie pentru o piele ferma.


Tags: gutuia  organism  efecte  benefic  roade 
Life Care
 
eXTReMe Tracker