Diabetul zaharat poate duce la orbire

Posted by Admin on Thursday, April 19, 2012 Under: sanatate

Simptomele diabetului sunt: urinare frecventa, sete anormala, foame anormala, anemie, astenie, pierdere in greutate etc. Diagnosticul se realizeaza de catre medicul diabetolog-nutritionist, pe baza unor investigatii clinice si de laborator.

Retinopatia diabetica este o afectiune a vaselor de sange ce hranesc retina: acestea devin slabite, se rup si "scapa" fluid si sange in retina (exudate si hemoragii retiniene), reducand vederea; in plus, aceste vase de sange nu mai reusesc sa aduca substantele nutritive si oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectand-o si mai mult. Evolutia este progresiva, in ani de zile, iar fara un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.

Cauzele bolii nu sunt complet cunoscute; odata  aparuta insa, evolutia acesteia nu poate fi oprita, ci doar incetinita sau intretinuta; de aceea detectarea ei timpurie este esentiala, indiferent de valoarea glicemiei.

In stadii incipiente, retinopatia diabetica nu are simptome (scadere de vedere, dureri sau alte semne), de aceea toti pacientii diagnosticati cu diabet zaharat trebuie sa efectueze un control oftalmologic periodic (1-2 ori pe an), pentru detectarea timpurie a modificarilor retiniene. Acest lucru e important pentru a putea incepe un tratament eficient, in timp util, cand boala este inca in faza de inceput.

Metode de diagnosticare: 

- examen clinic oftalmologic, cu masurarea acuitatii vizuale, a tensiunii oculare si a polului anterior ocular

- examenul fundului de ochi - e cel care stabileste diagnosticul

- angiografia fluoresceinica este o metoda utilizata dupa ce retinopatia diabetica a fost deja diagnosticata, pentru a determina cat de severa este afectarea retinei; ea consta intr-o serie succesiva de fotografii ale fundului de ochi, dupa injectarea intravenoasa a unei substante numita fluoresceina,care dau o imagine mai clara asupra leziunilor din retina

- fotografii color stereoscopice de fund de ochi - pentru o mai buna evidentiere a leziunilor, precum si pentru urmarirea evolutiei lor in timp

- tomografia retiniana - OCT - poate diagnostica unele complicatii de la nivelul retinei: edem macular, tractiuni ale retinei/maculei

- ecografia de pol posterior (examenul cu ultrasunete) - pentru detectarea proliferarilor vitreo-retiniene si dezlipirii de retina

Tratamentul retinopatiei diabetice

Tratamentul consta atat in urmarirea si tratarea diabetului insusi, de catre medicul diabetolog, cat si in urmarirea si tratarea specifica a retinopatiei diabetice, de catre medicul oftalmolog specialist in afectiuni retiniene.

Odata debutata, retinopatia diabetica va continua sa existe, chiar daca pacientul are o glicemie normala datorata tratamentului general cu anti-diabetice.

Tratamentul retinopatiei diabetice depinde de localizarea si gravitatea bolii. Cand zona afectata este retina periferica si leziunile sunt incipiente, tratamentul consta in urmarirea atenta a bolii. Cand zona afectata este macula (zona centrala a retinei), se impune tratamentul cu laser, in sedinte periodice.

In retinopatia diabetica proliferativa (deja avansata), tratamentul cu laser este utilizat pentru a opri aparitia si dezvoltarea a noi vase de sange (se aplica puncte de laser pe toata retina).

In cazurile avansate sunt necesare operatii complexe pe retina si corpul vitros - vitrectomie, cu aplicatii laser intraoperatorii sau crioaplicatii, urmate de injectare de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon - dupa caz.

Concluzie: Daca aveti diabet zaharat, mergeti in mod regulat la un control oftalmologic!

In : sanatate 


Tags: diabet zaharat  orbire 
Life Care
 
eXTReMe Tracker