Ce inseamna cosmetice BIO?
In prezent piata cosmeticelor este o piata foarte mare si, surprinzator intr-o perioda de criza, aceasta piata a fost in crestere. Oamenii trebuie sa se spele, sa se ingrijeasca si sub nici o forma femeia nu va renunta la dreptul de a folosi rujul sau rimelul.
Insa ca in orice domeniu aceste produse variaza de la foarte ieftine la foarte scumpe si ce este foarte important de la produse de calitate foarte scazuta la produse de calitate superioara. Deasemenea este cunoscut faptul ca pretul nu reflecta intotdeauna calitatea.
De-a lungul anilor aceasta industrie a produselor cosmetice a evoluat aruncand pe piata produse care promit din ce in ce mai mult: un par matasos, o fata fara riduri, un pigment persistent la ruj sau dinti albi si fara carii. Dar se intreaba oare cineva daca nu au efecte secundare, stiti oare cate cazuri de eczeme, eruptii cutanate sau chiar cancer de piele au provocat unele dintre aceste produse cosmetice. Majoritate (peste 80%) dintre produsele cosmetice conventionale contin materii de sinteza si aditivi de sinteza. Stiti ce sant PARABENII? Parabenii sant substante chimice de sinteza folosite ca si conservanti in industria cosmetica. Parabenii exista in aprope toate produsele cosmetice, de la produsele de bebelusi, pana la creme, sampoane, geluri de dus, pasta de dinti si chiar in cremele de tratament. Si DA exista in aproape toate cosmeticele de lux si chiar in dermatocosmeticele existente pe piata. Ce este foarte rau, este faptul ca acesti conservanti pot fi cauza multor tipuri de cancer, in special al cancerului de san (deodorantele sant principalele raspunzatoare de acest fapt) si deasemenea cresc riscul aparitiei melanomului (cancer de piele).
O alta informatie interesanta este faptul ca in natura exista numeroase substante care pot inlocui cu succes actiunea conservanta a parabenilor. Dar extragerea acestor substante fara a interveni chimic atrage niste costuri pe care marii producatori cosmetici nu vor sa si le asume. Este foarte convenabil sa faci in mod chimic un produs ieftin pe care cu ajutorul unui noian de reclame sa-l vinzi foarte scump.
O alternativa ar fi produsele naturale, ecologice sau biologice.
Diferentele sant si aici destul de mari. Produsele naturale pot sa nu contina parabeni dar ingredientele naturale nu provin din surse controlate. Adica plantele pot fi tratate cu pesticide si insecticide care pot ramane in produs si pot face la fel de mult rau ca parabenii sau chiar mai mult. Ganditi-va ca va dati pe fata cu o crema din galbenele care au fost stropite cu pesticide si care provin de pe un camp localizat langa o mare autostrada sau langa un combinat chimic care elimina in atmosfera deseuri toxice. V-ar place?
Ce ne ramane sant cosmeticele ecologice si biologice. Care ar fi diferenta intre ele?
Cosmetice ecologice: au minim 95% din ingrediente naturale sau de origine naturala; 50% din ingredientele vegetale sant de origine biologica; au un minim de 5% ingrediente bio din produsul finit.
Cosmetice biologice: au minim 95% din ingrediente naturale sau de origine naturala; 95% din ingredientele vegetale sant de origine biologica; au un minim de 10% ingrediente bio din produsul finit.
Ingrediente vegetale biologice: sant ingrediente care provin din culturi tratate fara pesticide, fara derivati petrochimici, fara modificari genetice, fara conservanti chimici (parabeni) pe soluri curate unde nu au fost folosite pesticide minim 5 ani.
Bine, si ce garantie avem ca este asa?
Garantia este data de societati de certificare, care se supun legislatiei comunitare si internationale si care foarte foarte interesant nu acrediteaza producatorii decat pentru perioade scurte (un an, maxim 2) pentru a nu putea fi inselat consumatorul final (pe sistemul romanesc arhicunoscut : la inceput produsul e bun si in cateva luni scade calitatea si creste pretul). Acesti certificatori sant la randul lor verificati si pot raspunde chiar consumatorului final.
Si astfel am atins o alta mare problema. Pe piata au aparut foarte multe produse care sugereaza prin denumire ca ar fi ecologice sau biologice si poate sa nu fie asa. Singura garantie este prezenta siglei unui certificator recunoscut pe eticheta. Deci nu va lasati inselati de denumiri gen: „Lapte ecologic pentru pielea uscata” sau „Sampon BIO contra matretii”. Cautati sigla certificatorului.
Din pacate produsele biologice nu sant ieftine si astfel nu sant accesibile tuturor. Dar daca ne gandim ca o femeie inghite aproape un kg de ruj intr-o viata care poate contine sute de grame de toxine si otravuri poate ca pretul unui produs biologic nu mai pare asa de mare. Si daca sanatatea noastra si a familiei conteaza cat de cat ne putem gandi de 2 ori inainte de a cumpara 3 geluri de dus (pentru fiecare membru al familiei cate unul) si poate cumparam un gel de dus bio familial (care e mai accesibil fiind intr-o cantitate mai mare). Si daca ne gandim ca o boala ne poate costa mai mult (analize, medici, medicamente, etc) cu siguranta un produs bio este un pret mic pentru sanatatea noastra.
Lista principalilor parabeni sub forma in care apar pe produse este: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben. Unii dintre acesti parabeni sant folositi si in industria alimentara si sant mult mai cunoscuti sub forma unor E-uri: methylparaben (E 218), ethylparaben (E 214), propylparaben (E 216)
In : Produse naturale
Tags: bio parabeni natura oportunitate cosmetice
Life Care