Beneficiile nutriției pe bază de plante
 
beneficii nutritie pe baza de plante
 

Alimentele și nutriția pe bază de plante, naturale, organice și ecologice devin din ce în ce mai mult prima alegere a consumatorilor.

O dietă pe bază de plante descrie o abordare a nutriției sanatoase. Este o abordare care pune accent pe alimentele vegetale sub formă de fructe și legume colorate, leguminoase și cereale integrale.

Alimentele pe bază de plante sunt dense în nutrienți, ceea ce înseamnă că oferă o abundență de nutrienți în raport cu valoarea lor calorică.

Fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale sunt surse excelente de vitamine, minerale și fitonutrienți și sunt în mod natural fără colesterol. Cele mai multe dintre ele conțin și suficiente fibre pentru a contribui la sațietate și la buna funcționare a sistemului digestiv. Când includeți cât mai multe dintre aceste alimente hrănitoare și bogate în nutrienți în dieta dvs., aveți mai puțin spațiu în stomac pentru alimente mai puțin sănătoase.

Principalele surse de proteine, carbohidrați și lipide din regnul vegetal:

Proteine ​​vegetale

Principalele surse de proteine ​​vegetale sunt soia, fasolea, mazărea și lintea, dar contribuie și cerealele integrale. Ai putea crede că cerealele integrale conțin mai mulți carbohidrați decât proteine ​​și este adevărat: majoritatea cerealelor conțin mai multe calorii de carbohidrați decât calorii de proteine. Dar ele sunt incluse aici, deoarece cerealele integrale oferă aminoacizi esențiali care sunt importanți pentru dietă. Majoritatea vegetarienilor știu că pentru a obține o alimentatie completă de aminoacizi esențiali (componentele de bază ale proteinelor din organism), este important să mănânce leguminoase (soia, mazăre, linte) și cereale integrale. Soia este una dintre puținele proteine ​​vegetale complete, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur.

Alte proteine ​​vegetale

În timp ce majoritatea dietelor pe bază de plante pun accentul pe alimente integrale, putem include și alte alimente vegetale derivate din aceste alimente. Așadar, pe lângă leguminoase și cereale integrale (orez brun sau sălbatic, ovăz, quinoa, mei etc.), alte surse de proteine ​​vegetale includ laptele de soia din plante, brânza de soia, iaurtul de soia, tofu, tempehul și pudrele de proteine din surse vegetale precum soia, mazărea, orezul, cânepa, ovăzul sau quinoa.

Carbohidrați vegetali

Această categorie include fructele și legumele, precum și cerealele integrale. Fasolea, mazărea și lintea conțin și carbohidrați, dar sunt în primul rând o sursă de proteine. Aceste alimente nu numai că furnizează carbohidrați – sursa preferată de energie a organismului – dar sunt și surse excelente de fibre În cazul în care vă întrebați, singura sursă naturală de carbohidrați de origine animală este laptele. Laptele conține în mod natural lactoză, un carbohidrat.

Grăsimi vegetale

Acest grup include alimente integrale precum nucile, nucile de cocos, semințele, avocado și măslinele. Acestea includ și produsele făcute din aceste alimente, cum ar fi untul, uleiurile de nuci și semințe, uleiul de avocado și uleiul de măsline. Cu excepția nucii de cocos, grăsimile vegetale sunt în mare parte grăsimi nesaturate, care sunt în general considerate mai sănătoase decât grăsimile saturate bogate în alimentele de origine animală.

Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc la o dietă pe bază de plante, probabil că se gândesc doar la fructe și legume, dar leguminoasele și cerealele sunt de asemenea importante. Ierburile și condimentele folosite pentru a aroma alimentele sunt și ele plante. Când adunați toate alimentele vegetale pe care le consumați într-o zi, este posibil să constatati camâncați deja mai multe alimente vegetale decât credeți.

 

 

 

eXTReMe Tracker