Aflați ce greșeli pot înrăutăți mătreața
 
matreata par
 

Mătreața poate fi o pacoste, iar unele greșeli de îngrijire o pot agrava.

Potrivit Dr. Lucy Chen,, un dermatolog certificat de la Riverchase Dermatology din Miami, mătreața este o mâncărime a scalpului care afectează jumătate dintre adulții.

Această problemă neplăcută apare adesea atunci când o ciupercă numită Malassezia globoasă crește pe scalp și se hrănește cu sebum, spune Dr. Chen „Odată ce ciuperca intră și descompune uleiul scalpului, unii oameni pot experimenta iritații”, explică ea.

Când se întâmplă acest lucru, organismul va crește viteza cu care celulele pielii se reînnoiesc, formând fulgii de mătreață. Deoarece această drojdie se hănește cu uleiul de pe scalp, persoanele cu pielea grasă sunt cele mai predispuse la mătreață, adaugă Dr. Chen. Cu alte cuvinte, cu cât este mai mult ulei disponibil, cu atât exista mai multă „hrană” pentru ca această ciupercă să înflorească.

Pe lângă existența ciupercii, și pielea grasă, alte cauze ale mătreții includ pielea uscată, sensibilitatea la produsele de îngrijire a părului (dermatită de contact) și afecțiuni cum ar fi psoriazisul și eczemele, potrivit Clinicii Mayo.

Uneori, propriile noastre obiceiuri pot inflama pielea și încuraja neintenționat mătreața. Dr. Chen arată câteva greșeli comune care înrăutățesc mătreața și explică ce ar trebui să faci în schimb pentru a lupta împotriva ei.

Mentineti parul curat

Deoarece pielea uscată poate duce la mătreață, mulți oameni cred că spălarea părului mai rar este soluția, dar aceasta este o mare greșeală. „Dacă nu vă spălați suficient părul, uleiul se poate acumula și poate provoca mai multă mătreață”, spune Dr. Chen.

Ciuperca care provoacă mătreața se dezvoltă și în medii calde și umede, așa că spălarea parului după efort este deosebit de importantă pentru a preveni mătreața.

Persoanele cu păr gras sau fin ar trebui să facă baie ori de câte ori este nevoie pentru a evita părul gras. Acest lucru se poate face alternand șampoanele.

Nu folosiți apă fierbinte

Acest lucru este rău pentru scalp, deoarece poate distruge părului umiditatea sa naturală și de asemenea, poate slăbi rădăcinile, spune dr Chen. Mătreața poate apărea atunci când aveți pielea uscată și iritată, iar soluția poate fi folosirea unui șampon putin spumant cu apă caldă.

Nu agresati pielea scalpului

Mătreața provoacă mâncărime, iar frecarea scalpului poate fi tentantă, dar dăunează pielii și o poate face susceptibilă la infecții, spune dr Chen. De aceea trebuie să vă spălați capul frecând ușor șamponul în zona rădăcini parului și apoi clătiți cu apă caldă.

Evitați aerul cald de la uscatorul de par

„Uscarea părului la temperaturi ridicate poate face ca umiditatea naturală a scalpului să se reduca mai repede”, spune Dr. Chen. „De asemenea, pot deteriora stratul exterior al scalpului, care acționează ca o barieră pentru umiditatea esențială”, adaugă ea.

 

 

 

eXTReMe Tracker